Μια από τις πιο γνωστές διατροφικές διαταραχές είναι η ψυχογενής νευρική ανορεξία. Συνήθως ξεκινά στην αρχή της εφηβείας και κορυφώνεται όταν το άτομο είναι 17 χρονών και συνήθως προσβάλλει τα κορίτσια – γυναίκες.
Σ’ αυτή την διαταραχή, βλέπουμε, έναν άνθρωπο με χαμηλά ενεργειακά αποθέματα και εξαιρετικά χαμηλό βάρος (σε συνάρτηση με την ηλικία, το φύλο, το αναπτυξιακό επίπεδο και τη φυσική του κατάσταση).
Ο ίδιος όμως, αντιθέτως έχει έναν μόνιμο, έντονο φόβο μήπως παχύνει αφού έχει προβληματική αντίληψη για την εικόνα του σώματός του και τα κιλά του.
Συνήθως μετά την κατανάλωση της τροφής χρησιμοποιούνται μέθοδοι αποβολής της από τον οργανισμό προτού προλάβει να γίνει πέψη, όπως εσκεμένη πρόκληση εμετού από το ίδιο το άτομο ή χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων όπως καθαρτικά.
Η νευρική ανορεξία έχει παρόμοια συμπτώματα με την αποφευκτική/περιοριστική διαταραχή πρόσληψης τροφής με την διαφορά όμως ότι τα άτομα που πάσχουν από νευρική διαταραχή έχουν εμμονή με την εικόνα τους σώματός τους και με το βάρος τους.
Ανάλογα με τη σοβαρότητα της ασθένειας και τα ποσοστά ανταπόκρισης του ατόμου, μπορεί να οδηγήσει σε ψυχιατρική νοσηλεία μέχρι και σε θάνατο.
Παράγοντες που δυσκολεύουν την θεραπεία είναι:
Κατάθλιψη
Επιρροές από το περιβάλλον (οικογενειακό, φιλικό, εργασιακό)