Η δύναμη της συγχώρεσης

Συγχώρησε τον εαυτό σου, αγάπησέ τον και συγχώρησε και τους άλλους.

Φαντάσου να θέλεις να ανέβεις σε ένα βουνό, και να κουβαλάς ένα σακίδιο γεμάτο πέτρες. Πόσο σε δυσκολεύει και σε βαραίνει; Τι θα αρχίσεις να νιώθεις πέρα από σωματική κούραση;

Τώρα σκέψου ότι ανεβαίνεις παρέα με τους φίλους σου, κι όλοι έχουν ήδη φτάσει, αφού κουβαλάνε μόνο τα απαραίτητα στο σάκο τους, ενώ εσύ, είσαι ακόμη στην μέση της διαδρομής με έναν απίστευτα βαρύ σάκο. Θέλεις να φτάσεις, αλλά νιώθεις εξάντληση. 

Θα συνεχίσεις; Θα τα καταφέρεις; 

Μήπως πρέπει να ανοίξεις τον σάκο και να αρχίσεις να πετάς μια – μια τις πέτρες; Τι είναι η κάθε πέτρα για σένα; Ποια κατάσταση ή πιο συναίσθημα συμβολίζει και απλά δεν την αφήνεις στην άκρη; Κάτι που δεν μπορείς να ξεπεράσεις ή να απαλλαγείς; 

Τι φοβάσαι και δεν κάνεις το βήμα;

Το παρελθόν και οι αναμνήσεις μας, είναι κάτι που πάντα θα είναι εκεί. Δεν χρειάζεται να μας κρατάνε τόσο πίσω. Για να ξεκινήσεις όμως να θεραπεύεσαι και να ανακουφίζεσαι από όλα όσα σε έχουν σημαδέψει, πληγώσει, πρέπει να παραδεχθείς ότι έχεις πονέσει, Η ειλικρίνεια προς τον εαυτό μας, είναι ένα υπέροχο δώρο, που μας βοηθάει να νιώσουμε καλά μέσα μας.

Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να νιώθει τα συναισθήματά σου. Βοήθησέ τον να τα αναγνωρίσει, να τα ζήσει, να τα εκφράσει. Κι όταν νιώθεις ότι δυσκολεύεσαι, λάβε την υποστήριξη που νιώθεις ότι χρειάζεσαι, χωρίς να σκέφτεσαι ότι είναι αδυναμία να ζητήσεις βοήθεια.

Έτσι θα αγαπήσεις εσένα, το μέσα σου, θα συγχωρέσεις τον εαυτό σου για λάθη, θα αγαπήσεις τους γύρω σου. 

“Η ικανότητα να συγχωρείς είναι προσόν του δυνατού. “Οι αδύναμοι ποτέ δεν συγχωρούν”
(Μαχάτμα Γκάντι).

Αρκετές φορές, οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους δεν είναι ρόδινες. Είναι δύσκολες. Και ίσως νιώσουμε αδικία, πόνο, απογοήτευση, πίκρα και συναισθήματα που μας οδηγούν στο θυμό, στο μίσος, στην εκδίκηση και βυθίζουν τη ζωή μας στο «σκοτάδι».

Πολλές φορές οι σχέσεις αποτυγχάνουν από τις προσδοκίες που έχουμε κι όχι από τα λάθη του άλλου. Όσο πιο ρεαλιστές είμαστε και όσο περισσότερο δουλέψουμε με τον εαυτό μας, με ομάδες, τόσο πιο εύκολα θα κατανοήσουμε την δύναμη της συγχώρεσης, μια πράξη μεγίστης ψυχικής δύναμης.

Η συγχώρεση είναι μια προσωπική μας υπόθεση. Όσο και να μας «φταίει» ο άλλος, ή να είμαστε θυμωμένοι, στην ουσία, είναι δική μας ανάγκη και υποχρέωση να απαλλαγούμε από αυτό το δύσκολο κι ασήκωτο φορτίο που μας βαραίνει. Εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε να ξαναβρούμε την εσωτερική μας γαλήνη.

Ένα μεγάλο κομμάτι του letting go, είναι η συγχώρεση. Αφήνεις ότι σε κρατάει πίσω, ότι σε βαραίνει. Λυτρώνεσαι από τον πόνο, τον θυμό, το μίσος , την εξάρτηση κόβοντας έτσι τα «δεσμά» με αυτόν που εσύ δεν συγχωρείς και σε ελέγχει.

Έτσι βάζεις φως στην ζωή σου και κερδίζεις την ψυχική σου ηρεμία. Κλείνεις πόρτες με πληγές και τραύματα, ανοίγοντας νέους δρόμους με νέες ευκαιρίες, πιο σωστές και πιο συνειδητές.

Η συγχώρεση έχει λυτρωτική–θεραπευτική δύναμη και χρειάζεται χρόνο και μεγάλη προσπάθεια. Όχι μόνο γιατί πρέπει να συγχωρέσουμε κάποιον που με τις πράξεις του και με τις συμπεριφορές του μας πλήγωσε, αλλά κυρίως γιατί πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με τις δικές μας πράξεις, να κατανοήσουμε τα λάθη μας, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συγχωρέσουμε πρώτα τον εαυτό μας και μετά τους άλλους. Και αυτό θέλει τόλμη και θεραπεία. Αυτογνωσία και αυτοβελτίωση.

Να θυμάστε ότι, πολλές ασθένειες εμφανίζονται στο σώμα μας εξαιτίας των άσχημων – τοξικών συναισθημάτων μας που πλήττουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, της κακής ψυχολογίας, των λανθασμένων και δυσλειτουργικών μας πεποιθήσεων ή αυτό που λέμε του «αγύριστου κεφαλιού», του μπλοκαρισμένου ανθρώπου. Δώστε ένα τέλος σε οτιδήποτε φθείρει τη σωματική και ψυχική υγεία σας, αυξάνει το άγχος και χαλάνε την ημέρα σας.

Και το κυριότερο: 

Γίνεται η καλύτερη εκδοχή και το σωστό παράδειγμα για τα παιδιά σας.

Πως θα θέλατε να ζήσουν την ζωή τους; Ας διδάξουμε λοιπόν με τις πράξεις μας, την αξία της συγχώρεσης, προσφέροντάς τους έτσι ποιότητα ζωής.

Να θυμάστε:

  1. Η συγχώρεση δεν είναι εύκολη.
  2. Παίρνει χρόνο
  3. Έχει αρκετά στάδια, μέχρι το τελικό αποτέλεσμα της γαλήνης.
  4. Όσα περισσότερα χρόνια είσαστε πληγωμένοι και θυμωμένοι, τόσο μεγαλύτερο διάστημα «προσωπικής εργασίας» σας περιμένει.
  5. Πρέπει να κατανοήσετε ότι κάποιες πράξεις έγιναν και δεν «ξε- γίνονται» Αλλάζει όμως ο τρόπος που μπορείτε να χειριστείτε την κατάσταση.
  6. Συγχωρούμε για την ψυχική μας υγεία.
  7. Συγχωρούμε για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
  8. Συγχωρούμε για να ελευθερωθούμε από τα τοξικά συναισθήματα.
  9. Η έλλειψη της δύναμης της συγχώρεσης μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
  10. Εμείς στο παρελθόν, μπορεί να είχαμε βλάψει κάποιον άνθρωπο. Θα θέλαμε κι εμείς, μια δεύτερη ευκαιρία. Θα θέλαμε να ζητήσουμε συγνώμη και να μας συγχωρέσουν.

Να θυμάστε:

Η συγχώρεση δεν είναι εύκολη.
1
Παίρνει χρόνο
2
Έχει αρκετά στάδια, μέχρι το τελικό αποτέλεσμα της γαλήνης.
3
Όσα περισσότερα χρόνια είσαστε πληγωμένοι και θυμωμένοι, τόσο μεγαλύτερο διάστημα «προσωπικής εργασίας» σας περιμένει.
4
Πρέπει να κατανοήσετε ότι κάποιες πράξεις έγιναν και δεν «ξε- γίνονται» Αλλάζει όμως ο τρόπος που μπορείτε να χειριστείτε την κατάσταση.
5
Συγχωρούμε για την ψυχική μας υγεία.
6
Συγχωρούμε για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
7
Συγχωρούμε για να ελευθερωθούμε από τα τοξικά συναισθήματα.
8
Η έλλειψη της δύναμης της συγχώρεσης μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
9
Εμείς στο παρελθόν, μπορεί να είχαμε βλάψει κάποιον άνθρωπο. Θα θέλαμε κι εμείς, μια δεύτερη ευκαιρία. Θα θέλαμε να ζητήσουμε συγνώμη και να μας συγχωρέσουν.
10

Επιτρέψτε την αγάπη να ανθίσει ξανά μέσα σας και το φως να ζεστάνει την ψυχή σας.

(Visited 19 times, 1 visits today)

Inspire Yourself!

Απόκτησε το Letting Go Planner δωρεάν τώρα στο email σου