Ιστορίες που θεραπεύουν

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αφιέρωσες ουσιαστικό χρόνο στον εαυτό σου; Πότε, σταμάτησες το καθημερινό τρέξιμο για να ακούσεις τις δικές σου ανάγκες; Ο ουσιαστικός χρόνος που αφιερώνεις καθημερινά να συνδεθείς με τις πραγματικές σου επιθυμίες και προθέσεις, μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή.
Οι ιστορίες που θεραπεύουν είναι μια ευκαιρία για ψυχική επανασύνδεση και εξερεύνηση του εαυτού μας. Μας βοηθούν να εμβαθύνουμε και να ψάξουμε για πράγματα και καταστάσεις που μπορεί να μας πλήγωσαν αλλά να τα έχουμε αφήσει στο πίσω μέρος του μυαλού μας.

Τι σκέψεις περνάνε από το νου σου όταν μένεις μόνος σου;

Τι θα έγραφες στον εαυτό σου εάν έπαιρνες μολύβι και χαρτί;

H ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας που βασίζεται στον προφορικό λόγο. Συνήθως, ειδικά στην αρχή της θεραπείας, ο καθένας εξιστορεί όσα του έχουν δημιουργήσει κάποιο δυσάρεστο συναίσθημα, με σκοπό να παρηγορηθεί, να ακουστεί και να βρει την λύση.

Όταν αφηγείσαι τα βιώματά σου, στην ουσία μοιράζεσαι την δική σου οπτική που έχεις ζήσει μια κατάσταση. Η θεραπευτική ιστορία βοηθά λοιπόν, πέρα από την κατανόηση των συναισθημάτων μέσω της αφήγησης και στην εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων από το ίδιο το άτομο που την διηγείται. Ξεκινάει την ιστορία, νιώθοντας ότι είναι το θύμα, και έπειτα χωρίς βοήθεια, μετατρέπεται σε ενεργό πρόσωπο, που μπορεί να λάβει αποφάσεις και να επιλέξει πως θέλει να συνεχίσει.

Αφήγηση Ιστορίας Story Telling

Ένας υπέροχος τρόπος να κατανοήσεις και να εκφράσεις τα συναισθήματά σου.

Συγγραφή Copywriting

Όταν γράφουμε, κατανοούμε τα συναισθήματά μας και προχωράμε στην επίλυση του προβλήματος.

Ομαδικό Βιωματικό Σεμινάριο workshop

Μέσα από την δύναμη της ομάδας, βιώνουμε με διαφορετικό τρόπο ξάνά, τα δικά μας συναισθήματα.

Μουσικοθεραπεία. 

Με την δύναμη της μουσικής, απαλύνουμε τα συναισθήματα, ξεπερνώντας ότι μας κρατάει πίσω.

Μπορεί να εφαρμοστεί σε ατομικό επίπεδο, όπου, ένας μόνο διηγείται – γράφει, και προχωράει στην ανακατασκευή της ιστορίας, είτε σε ομαδικό γκρουπ μέσω δράσεων, όπου ξεκινάει μια ιστορία και κάθε άτομο προσθέτει στοιχεία ώστε να οδηγηθούμε σε ένα τέλος. Έπειτα συζητάμε την εξέλιξη αλλά και τις αποφάσεις που οδήγησαν την ιστορία στο σημείο που έφτασε. Έτσι τα άτομα που είναι συμμετέχουν, παίρνουν την ευθύνη για την πλοκή και την δράση, για τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν στην ιστορία αλλά και τα συναισθήματα σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Οι ιστορίες που θεραπεύουν μπορούν να γίνουν είτε με την αφήγηση μιας ιστορίας, ενός παραμυθιού (Story telling) είτε με την συγγραφή (copywriting).

Η συγγραφή μιας ιστορίας, βοηθάει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, στην έκφραση των συναισθημάτων, στην ενδυνάμωση του χαρακτήρα και στην αυτοπεποίθηση, αφού γράφοντας, βρίσκει και την λύση στο πρόβλημα. Είναι μια θεραπευτική διαδικασία που συνιστάται και σε ανθρώπους που δεν είναι ομιλητικοί ή δεν είναι ακόμη έτοιμοι να εκφράσουν τα συναισθήματά σου.

(Visited 34 times, 1 visits today)

Inspire Yourself!

Απόκτησε το Letting Go Planner δωρεάν τώρα στο email σου